2021-es év végén jelent meg Molnár Ernő könyve, mely egy egész fejezetet szentel a Tisza Cipőgyárnak.

2021-es év végén jelent meg Molnár Ernő könyve, mely egy egész fejezetet szentel a Tisza Cipőgyárnak. A címe: A félperiféria ipara és a globális termelési hálózatok, alcíme: A bőrfeldolgozó ipar átalakulása Magyarországon.

A könyv „egy bő évtizedet átfogó munka eredménye”, azt vizsgálja, a félperiférikus helyzetű magyar gazdaság … milyen szerepekben vesz részt az ipar nemzetközi munkamegosztásában”. Teszi ezt egy „nagy hagyományokkal rendelkező … hazai élőmunka-igényes iparág, a bőr- és cipőgyártás átalakulásának kritikai szemléletű bemutatásával…”. Ehhez kapcsolódva jelenik meg a martfűi Tisza Cipőgyár is: a történeti áttekintés után a rendszerváltást követő évek változásának, a cipőgyár átalakulása során létrejött divíziók, cégek működésének, a Tisza Cipőgyár hagyományain alapuló lábbeligyártás mai szereplőinek számbavételével.

A könyv gerince négy fő szerkezeti egységből áll: kezdve az iparágat érintő kutatások elméleti kereteivel, a második részben a bőrfeldolgozó ipar globális és európai fejlődési tendenciáival. A harmadik egység a magyar bőrfeldolgozó ipar elmúlt fél évszázadára koncentrál, a negyedik részben a Martfű-központú cipőgyártás és a Szolnok-központú autóipari bőrtermékgyártás részletes bemutatására kerül sor.
Ez a gazdaságföldrajzi munka a releváns nemzetközi és hazai szakirodalom áttekintésén túl statisztikai adatok feldolgozására és kiterjedt terepi kutatásra épül. A tudományos igényű anyag egyszerre szól az iparágban érdekelteknek, közvéleménynek, de ezen túl oktatási célokat is szolgál.

A szerző maga a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetének oktatója, számos alkalommal kutatott Martfűn is, interjúzott egykori és mai cipőgyári vezetőkkel, az iparág fontos szereplőivel.

A könyvet megtalálja a Városi Könyvtárban illetve digitálisan a https://geo.unideb.hu/hu/molnar-erno-felperiferia-ipara-es-globalis-termelesi-halozatok linken.

A könyv kereskedelmi forgalomba nem került.

Készült a szerző ajánlója alapján.

Megosztás:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Cikkajánló: