Hírek

Hírek, események, programbeszámolók
Minden, ami a Gyűjteményünkkel vagy Martfű város történetével kapcsolatos

Hírek

Ma van a Múzeumok Világnapja

Ünnepelj együtt a MARTFŰI gyűjteményekkel!
Várunk szeretettel a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményben, valamint a Pécskői Család Alföldi Kerámia Gyűjteményében!

tovább »
Hírek

Múzeumi Topogók – videó

A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény, a Pécskői Család Alföldi Kerámia Gyűjteménye, a Martfűi Néptáncegyüttes, valamint a Múzeumok Őszi Fesztiváljának népszerűsítése céljából készítettük el rövid kisfilmünket.

tovább »
Hírek

Így is lehet – Gyűjtögetünk – videó

A múzeumi gyűjtés folyamata olykor filmbe illő és humorral fűszerezett. A kis filmünkben bemutatjuk, hogy milyen vicces és emlékezetes emlékek őrződnek bennünk egy-egy gyűjteményi darab megszerzéséről. A megörökített jelenetekkel igyekszünk derűt csalni az emberek arcára és betekintést nyújtani a gyűjtési folyamat kulisszatitkaiba.

tovább »
Események, rendezvények

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok miként tudnak a testi – lelki egyensúly egységének a létrejöttéhez hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” utal a „múzeumi harmónia”. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a zenét hívja segítségül a közös öröm kifejezésére.

tovább »
Cikkek rólunk

Újabb kiállítási tárgyakkal gazdagodott a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény. Negyvenöt pár cipőt restauráltattak az elmúlt időszakban, melyeket a Múzeumok Éjszakáján tekintethettek meg először az érdeklődők.

tovább »
Hírek

A gyűjtemény újabb Tisza cipői a restaurátornál

Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény cipői közül újabb 22 darabot restauráltak. 2019-ben már hírt adtunk a lábbelik restaurálásának első üteméről. A kezelt cipőink állagán látványos volt a javulás, esztétikailag is jobban megállják helyüket a kiállításban, eredeti minőségüket hitelesebben mutatják, jó megtartásúak lettek.

tovább »
Szakmai út és együttműködés a gömöri kézművesekkel
Hírek

Szakmai út és együttműködés a gömöri kézművesekkel

Idén a Martfű Városi Művelődési Központ munkatársai is ellátogattak vele a kézműves vásárra, a Csoóri Sándor Alap támogatásával. A szakmai út fontos célja volt a hosszútávú együttműködés kialakítása a Gömöri Kézművesek Társulásával. A szombati vásár ideje alatt pedig játszóházat tartottak a gyerekek számára.

tovább »
Események, rendezvények

Földrejtette kincsek kiállítás megnyitója

A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt a Földrejtette kincsek – Bronzkori leletegyüttesek a Tisza-vidéken című kiállítás megnyitójára. 2020. február 20-án 17 órakor

tovább »
Cikkek rólunk

Negyvenhét különféle cipőt varázsoltak újjá

Restaurálták a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény lábbelijeit. Az egykori Tisza Cipőgyár termékeinek több mint felét sikerült pályázati forrásból megújítani, akadnak közöttük sportcipők, de lakossági felajánlásból számos egyéb egykori termék is. Eiler Zita, a gyűjtemény muzeológusa elmondta, hogy a kiállított cipőket folyamatosan cserélik majd, hiszen egy időben huszonöt lábbelinek jut hely.

tovább »
Cikkek rólunk

Restaurálták a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény 47 darab cipőjét

Hugyecsek Balázs tárgyrestaurátor végezte a cipők restaurálását, preventív megóvásuk érdekében minden darabhoz, egyedi méretre betétet is készített. Munkája jóvoltából a cipők megtekinthetőek a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény „Város születik” című állandó kiállítás negyedik termében, a Tisza Cipő mintabolt árusító polcait idéző installáción.

tovább »